Dokonalý obed netvorí iba chutné jedlo či hostia, ale aj správne prestieranie.



To zahŕňa nielen taniere, ale aj príbory, vhodnú dekoráciu a obrus. Všetko by malo dokonale ladiť na vami zvolenú udalosť. Pred celkovým rozložením a prestretím slávnostného stola je dobré vopred si premyslieť, kvôli akej udalosti sa obed koná. Tomu prispôsobíte štýl prestierania, aby to pôsobilo elegantne, ale zároveň decentne k danej udalosti.


Obrus a taniere sú základom príjemného obeda

Pri prestieraní stola zastáva nemalú úlohu aj obrus, na ktorý by sa mal taktiež klásť veľký dôraz. Hlavným pravidlom je, aby bol obrus čistý, farebne zladený s taniermi a správne ožehlený. Je povolené iba jedno preloženie cez stred (môžeme ho nazvať aj pukom, ako je tomu napríklad u pánskych nohavíc). Cez tento stred môžete prehodiť napríklad ozdobný saténový pás alebo naň položiť kvetinovú dekoráciu. Dĺžka obrusu by mala siahať až po sedaciu časť stoličky, no nie je to pravidlo. Ak máte už obrus správne rozložený, prichádzajú na rad taniere, ktoré zohrávajú najdôležitejšiu úlohu.

Pri usporiadaní slávnostného obeda je vhodné mať vždy kúpené rovnaké sady tanierov, aby mali všetci pozvaní totožné prestieranie a nepôsobilo to rušivým dojmov. V súčasnosti je ich možné kúpiť pre počet osôb 6 a 12. Každá sada by okrem tanierov mala obsahovať aj rôzne druhy pohárov napríklad na prípitok, minerálku a iné nápoje. Na prestieranie si môžete zvoliť taniere okrúhle, hranaté, alebo oválne. Podľa farebného ladenia stola prispôsobíte aj farbu tanierov na viac farebné, alebo jednofarebné. Taniere dodávajú šmrnc, eleganciu a nesmierne pôsobia na celkovú atmosféru daného stretnutia.


Správne ukladanie tanierov

Taniere ukladáme v takomto poradí. Prvý sa ukladá tzv. podkladací tanier, na ktorý sa položí obrúsok. Tento tanier ostáva vždy na stole a naň sa postupne ukladajú taniere podľa toho, ako budú postupovať jednotlivé chody z vášho menu. Súčasťou vášho obeda by bezpochyby mali byť aj doplnkové taniere a misy ako.


Každá časť príboru má svoje miesto

A čo príbory? Aj tie majú na stole svoje miesto a ich rozloženiu by ste mali venovať pozornosť. Ukladať by ste ich mali minimálne 2-3cm od hrany stola. Na pravo sa ukladá nožík s čepeľou smerom k tanieru. Ďalej nasleduje vedľa nožíka lyžica a nakoniec dezertný nôž. Na druhej strane taniera, teda naľavo smerom k tanieru, uložíme veľkú vidličku a vedľa nej dezertnú vidličku. A čo so servítkou? Tá má byť uložená na ľavej strane, poháre zasa na pravej.

Ak budete dodržiavať zopár týchto jednoduchých rád, váš slávnostný obed určite ničím nepokazíte.